Intézményi fenntartó
Kapcsolatok
Iskolánkról
Aktuális
Digitális iskola
Kéttannyelvű oktatás
Örökös ökoiskola
British Council Partneriskola
Emelt szintű sportoktatás
Tankönyvek
Leendő elsősök
A tanév rendje
Dátumok, események
E-napló
Erkölcstan és hittan
Ebédbefizetés
Programok, fakultációk
Dokumentumok
Különös közzétételi lista
Tanulmányi eredmények
Nyelvvizsgák
Kompetencia mérés
Táborok
Verseny eredményeink
Alapítvány
Nemzetközi projektek
Szmk oldala
Osztályképek
Velünk történt
Diák Sport Egyesület
Terembérlet
Magántanulói jogviszony
Határtalanul
Hasznos linkek

Kosárlabda, labdajáték

 

A kosárlabda a második legnépszerűbb sportág a labdarúgás után, melyet világ szinten a FIBA, hazai viszonylatban pedig az MKOSZ irányít. Egy kosárlabda csapatot 12 játékos alkot, melyből egyszerre öten lehetnek a pályán. A játéktér mérete 28x15 méter, a játékidő pedig korosztálytól függően 2x10, 4x8 és 4x10 perc lehet. A korosztályoktól függően ötös, hatos vagy hetes méretű labdával játsszák a mérkőzéseket.

A játék szépségét leginkább az adja, hogy miként tudnak az egyéni képességek együtt összedolgozni. Ehhez szükség van arra, hogy a kosárlabdatudás mellett egyebek között képesek legyenek a játékosok a sorozatos jó döntéshozatalra, a hosszabb távú koncentrációra, jó empátia és problémamegoldó készségre.

Mivel a kosárlabda kétkezes sportág, ezért a gyakorlatokat ugyanolyan intenzitással végezzük mindkét kézzel. A feladatok során javulnak a gyermekek finommotorikus készségeik és képességeik, koordinációs képességük és nem utolsó sorban az íráskészségük is fejlődik.

 

A képzést nyújtó egyesületről:

 

A Megyeri Tigrisek Közhasznú Kosárlabda Klub 2009-ben, mint iskolai DSE kezdte el működését, majd mostani formáját 2011 nyarán nyerte el. Jelenleg több mint 350 gyermek sportol heti rendszerességgel az egyesület által biztosított edzéseken. 19 utánpótlás és 1 felnőtt NB2-es csapattal rendelkezik. Célja a nemzetközi szintű játékos képzésen túl, hogy minél több gyermekkel megismertethesse a kosárlabda sportágat és azok számára is lehetőséget biztosítson a sportolásra, akik „csak” hobbi szinten szeretnének ismerkedni a sportággal.

 

Utánpótlás vezető:

 

Páli Gábor: Közel tíz éve foglalkozik a 7-14 éves korosztállyal. Játékosként többször végzett csapatával dobogón az utánpótlás tornákon, azonban már 21 évesen edzői pályára lépett. Az első években általános iskolai csapatokkal dolgozott, majd 2007-től 2009-ig a Vasas-Csata DSE kenguru és gyermek csapatival dolgozott segédedzőként, melyek ez idő alatt két országos bajnoki címet szereztek. Idő közben 2008-ban a TF-en kosárlabda edzői végzettséget szerzett. 2009-ben önálló munkába kezdett, melyből mára egy 350 fős egyesület nőtte ki magát. Az egyesület utánpótlásának szakmai irányításán felül az U14-es fiú és leány, valamint az U13-as és U11-es korosztályok vezetőedzője.

 

Az iskolai kosárlabda, labdajáték program:

 

A heti öt testnevelés órából két órában lesz mindenkinek kosárlabda, labdajáték foglalkozás. Az 1-2. osztályban, játékos formában egy alap labdás képességfejlesztést kapnak a foglalkozásokon a gyermekek, előtérbe helyezve a kosárlabdát. Az órák az iskola órarendjébe lesznek beépítve, melyeket az iskola tornatermében a kosárlabda klub által biztosított kosárlabda edző fog tartani.

Amennyiben a későbbiek során szeretnének több edzés lehetőséget, azt a klubvezetővel egyeztetve igyekszünk biztosítani 16 órától. Ez fakultatív, egyesületi tagsággal jár.

 

Felszerelés:

 

1 pár tornacipő tornanadrág, mez, melegítő.

A felszereléshez egységcsomagot állít össze a Kosárlabda Klub (kivétel a tornacipő), így biztosítva a csapat egységes megjelenését, az egyéni beszerzési problémák elkerülését.

A tanulók a Tigriskölyök Program keretei között decembertől-májusig havi rendszerességgel vehetnek részt mini tornákon, melyre az iskolai DSE és a Kosárlabda Klub közösen nevezi be a csapatokat. A meccseken való részvétel nem kötelező, ugyanakkor ingyenes és kiváló motivációs lehetőség a gyerekeknek.

 

Program költségei:

  • felszerelés megvásárlása (kb.: 13.000 Ft)

  • DSE tagdíj (2000 Ft/félév)