Intézményi fenntartó
Kapcsolatok
Iskolánkról
Aktuális
Kéttannyelvű oktatás
Örökös ökoiskola
British Council Partneriskola
Emelt szintű sportoktatás
Tankönyvek
Leendő elsősök
A tanév rendje
Dátumok, események
E-napló
Erkölcstan és hittan
Ebédbefizetés
Programok, fakultációk
Dokumentumok
Különös közzétételi lista
Tanulmányi eredmények
Nyelvvizsgák
Kompetencia mérés
Nyári tábor
Sítábor
Verseny eredményeink
Alapítvány
Nemzetközi projektek
Comenius III.
U4 Energy 2012
Carbon 2012
Határtalanul 2011
Comenius II.
Volvo
Comenius I.
Szmk oldala
Osztályképek
Velünk történt
Diák Sport Egyesület
Terembérlet
Karinthya projekt
Magántanulói jogviszony
Határtalanul
Hasznos linkek
„Carbon Detectives” 2011-12 Project
 

A nemzetközi „Carbon Detectives Project” Európa 10 országában működik már több éve, a résztvevők: Egyesült Királyság, Ausztria, Csehország, Magyarország, Bulgária, Írország, Németország, Szlovákia, Románia, Litvánia. A regisztrált általános iskolák száma 7771. A Szén-dioxid Nyomozók program könnyen felhasználható ötletekkel, tanári segédanyagokkal, kérdőívekkel támogatja az iskolák munkáját, melynek eredményeképp csökkenthető az iskolák szén-dioxid lábnyoma. Ahhoz is segítséget nyújt, hogy a tanulók figyelemmel követhessék az előrelépést és rögzítsék az elért eredményeket. Több ezer iskola törekvése adódik össze Európában így közösen nagy változást képesek elérni a diákok.

 

2012. április 27-én rendezték Budapesten az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában a „Carbon Detectives / Szén-dioxid Nyomozók” nemzetközi projekt díjátadó záróeseményét. A programban résztvevő csapatok feladata az volt, hogy kiszámolják iskolájuk szén-dioxid kibocsátását és csökkentsék ezt.

 

A Díjátadó Ünnepség fényképei a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület honlapján tekinthetők meg.

 

A 2011/2012-es tanévre meghirdetett országos versenyben az újpesti Karinthy Frigyes Általános Művelődési Központ 5-6. évfolyamos diákjainak 16 fős csapata 2. helyezést ért el. A szakértő zsűri tagjai a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület munkatársaival kiemelték a diákok sokrétű tevékenységét, kifejező előadásmódját és az akciók precíz dokumentálását. A verseny felkészítő tanárai: Dr. Kriskáné Gánóczy Anita és Ocsenás Mária voltak.

 

  

 

Az újpesti Helyi Témában megjelent egy tudósítás a projektről, melynek címe: „Sikeresen nyomoztak”. A tudósítás itt olvasható.

 

Carbon Detectives Project

Karinthy Frigyes ÁMK 2012. június 11.

Előadás 5-6. évfolyam

 

Karbon detektív csapatunk 5-6. évfolyamos tanulókból állt. Célunk volt, hogy tegyünk valamit iskolánk szén-dioxid kibocsátásának csökkentése érdekében, valamint növeljük az emberek környezettudatosságát.

 

Szeptembertől kezdve havonta más témával foglakoztunk, melyekről adatokat, képeket, információkat gyűjtöttünk. Témáink voltak a közlekedés, a biodiverzitás, a komposztálás, a tudatos vásárlás, a hulladékgazdálkodás és újrahasznosítás, a táplálkozás és élelmiszer mérföld, az energiatakarékosság és a megújuló energiák.

 

Minden témában plakátokat rajzoltunk és kiállítást készítettünk a Művelődési Központ Aulájában a diákok, tanárok, szülők és a helyi lakosság szemléletformálása érdekében. Részt vettünk az intézmény és a kerület rendezvényein, melyeken közvélemény kutatást, szórólaposztást végeztünk és a környezettudatos életmód népszerűsítésével foglalkoztunk.

 

„Zöld őrjáratot” szerveztünk iskolánkban és a felsős osztályokat pontoztuk saját szempontrendszerünk alapján. Ennek eredménye az lett, hogy jobban odafigyeltek a tanulók a villany lekapcsolására, a szellőztetésre és a szelektív hulladékgyűjtésre.

 

Minden hónapban rövid interjúkat készítettünk az intézményünkben, a gazdasági irodában, a közművelődési csoportnál, az iskolában, a titkárságokon, a könyvtárban, a karbantartásnál, a konyhán és a portán. Rendszeresen kérdőíves felméréseket tartottunk, melyek segítségével kitöltöttük a verseny honlapján a karbon kalkulátort.

 

Az iskolarádióban „Zöld Hírek” című műsort tartottunk havonta, melyben zöld versenyeket, rajzpályázatokat, használt elemgyűjtést hirdettünk a diákoknak és beszámoltunk tevékenységeinkről.

 

Az iskola és az óvoda udvarra sövényeket, tujákat ültettünk, amivel csökkentettük az iskola szén-dioxid kibocsátását.

 

Havonta tájékozódtunk a közművelődési csoport programjairól és javaslatokat tettünk azok „zöldítésére”. Ennek eredményeként a rendezvények szórólapjait újrahasznosított papírra nyomtatták, hátulján a mi környezettudatos jó tanácsainkkal.

 

Részt vettünk szeptemberben a kerületi Egészség- és Futónapon, ahol önjáró plakátokkal hirdettük a környezetbarát közlekedést.

 

Októberben az Állatok Világnapjához kapcsolódva Hüllőkiállítást szerveztünk a közművelődési csoporttal, valamint látogatást tettünk a REX Kutyaotthon Alapítvány Állatszigetén.

 

Novemberben a „Ne vásárolj semmit napot”  népszerűsítettük és termések felhasználásával adventi koszorút készítettünk.

 

A kerületi „Karácsonyváró” vásáron saját, újrahasznosított díszeinket árusítottuk.

 

Januárban a „Csillagszóró Gálán” az egészséges táplálkozást hirdettük önjáró plakátokon, és meglátogattuk az „Öko-Kuckó” nevű bioboltot.

 

Februárban az iskolai Farsangon „Újrahasznosított divatbemutatót” tartottunk saját készítésű, hulladékos ruháinkban.

 

Márciusban részt vettünk az újpesti Homoktövis Természetvédelmi Területen szervezett élőhelykezelési akcióban és a kerületi Természetgyógyász Napon homoktövis készítményeket árusítottunk.

 

A Víz Világnapja alkalmából az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen megismerkedtünk a szennyvíz tisztításának fázisaival.

 

Kinyomoztuk iskolánk energia fogyasztását, kitöltöttük az Energia ellenőrző listát. „Energiavadászatot” tartottunk, ahol megkerestük az intézmény nagyfogyasztóit, az „Energiavámpírokat”.

 

Készítettünk egy 3 perces filmet intézményünk energiahatékony működéséről és arról, hogy mi mit tehetünk a fogyasztás csökkentése érdekében.

 

Az áramfogyasztás csökkentéséért „Kapcsold le!” feliratú címkéket gyártottunk, amiket kiragasztottunk a villanykapcsolók mellé. Terveink között szerepel, hogy szeptemberben tartósabb formában, laminálva fogjuk kirakni ezeket.

 

Felkerestük az intézmény gazdasági irodáját, ahol kiderítettük iskolánk éves elektromos fogyasztását és a távfűtés energia felhasználását, amivel a 3. szinten kitöltöttük az energia kalkulátort.

 

Iskolánk CO2 lábnyomának kezdeti értéke 1098 kg/év/diák volt, melyet a karbon kalkulátor mindhárom szintjének kitöltésével sikerült 740 kg-ra pontosítanunk. Tevékenységeinkkel tovább csökkentettük 348 kg-ra, így 53 %-os csökkenést értünk el akcióinkkal!

 

Április végén rendezték Budapesten az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában a „Carbon Detectives” nemzetközi projekt díjátadó záróeseményét.

 

A 2011/2012-es tanévre meghirdetett országos versenyben csapatunk 2. helyezést ért el. A továbbiakban is szeretnénk folytatni munkánkat. Célunk, hogy példamutató magatartással rávezessük környezetünkben élőket a fenntartható fogyasztásra.

 

 

A Karinthy Frigyes ÁMK „Szén-dioxid Nyomozó” csapatának tagjai:

 

5.a osztály: Korda Borbála, Balog-Pálfy Tímea, Csatádi Gergő, Daud Ramin, Gyarmati Tamás

5.b osztály: Sebők Dóra, Vatai Dalma, Ruff Dóra, Magyar Luca, Szabó Dorottya

6.a osztály: Kuti Luca Kamilla, Lázár Lilla

6.b osztály: Balázs Adrienn, Hegedűs Dóra, Kalmár Luca, Pálinkás Vivien

 

lap tetejére