Intézményi fenntartó
Kapcsolatok
Iskolánkról
Aktuális
Digitális iskola
Kéttannyelvű oktatás
Örökös ökoiskola
British Council Partneriskola
Emelt szintű sportoktatás
Tankönyvek
Leendő elsősök
A tanév rendje
Dátumok, események
E-napló
Erkölcstan és hittan
Ebédbefizetés
Programok, fakultációk
Dokumentumok
Különös közzétételi lista
Tanulmányi eredmények
Nyelvvizsgák
Kompetencia mérés
Táborok
Verseny eredményeink
Alapítvány
Nemzetközi projektek
Szmk oldala
Osztályképek
Velünk történt
Diák Sport Egyesület
Terembérlet
Magántanulói jogviszony
Határtalanul
Hasznos linkek

„VOLVO ADVENTURE” 2010-11

A nemzetközi környezetvédelmi verseny döntője Svédországban

 

Az ENSZ és a VOLVO Autógyár közös szervezésében 2011. június 4-9. között rendezték meg a svédországi Göteborgban a nemzetközi „Volvo Adventure” környezetvédelmi verseny döntőjét.
Tudósítás az
Újpesti Naplóban .

A versenyző 11 csapat közel 100 résztvevője a világ minden tájáról érkezett. Egyetlen közép-európai résztvevőként a világversenyen nemcsak Magyarországot, hanem Európa egy régióját képviselték a Karinthy Frigyes ÁMK 7. évfolyamos diákjai, Hegedűs Bernadett, Hruska Olivér és Lőrincz Zsuzsanna a „Hűség a helyi értékekhez” című projekttel, „Loyal to local - wildlife of sandy hills in Budapest”.
A szervezet oldala megtalálható: itt
Nézzük meg a 2011 Winners, és 2011 Finalists oldalakat,
valamint a teljes project a Loyal to local-wildlife of sandy hills in Budapest linken olvasható.

A Volvo Adventure 2011-es döntőjéről készített
rövidfilm itt tekinthető meg.

A Karinthy Frigyes ÁMK csapata

A Göteborgban töltött idő alatt a svédek egész napos programokat szerveztek a résztvevőknek, a tengeri hajókirándulás, az „Universeum” Természettudományi Központ és a Volvo autógyár meglátogatása felejthetetlen élményt jelentett számukra. A többi csapattal végzett közös projektmunkák lehetőséget adtak más földrészek, nemzetek környezetvédelmi problémáinak megismerésére. Az ÁMK-s diákok nemcsak a hétköznapi angol nyelvű kommunikációban, hanem a környezet- és természetvédelmi témájú nyelvhasználatban is kiválóan helytálltak. Nem okozott gondot számukra, hogy angol nyelven beszéljenek közel száz ember előtt több globális környezeti problémáról és ezek megoldásairól. A diákoknak igazi kihívást jelentett az amerikai, afrikai, ázsiai és ausztrál akcentusok megértése, de ezt az akadályt is sikerrel vették köszönhetően iskolájuk anyanyelvi tanáraitól kapott felkészítésnek.
Igen sikeres együttműködés volt az, amikor más csapatokkal közösen az „Energia és a Víz” témájában nagyszabású hírműsort készítettek és adtak elő, amelyet egy stúdióban
filmre is vettek.
A projekt bemutatókon és a versenyen mutatott határozott fellépésük és meggyőző érvelésük az ÁMK-ban folytatott drámapedagógiai képzés jó hírét öregbítette.

A nemzetközi versenyt a kínai csapat az újrahasznosítás népszerűsítésével nyerte meg, a második helyen az Egyesült Királyságból, míg a harmadik helyen a Malajziából érkezett tanulók végeztek. Az újpesti diákok a 11 országból a negyedik helyezést érték el, melyről szintén tudósított az Újpesti Napló.

Általános iskolás csapatként az ÁMK kiválóan megállta a helyét a nemzetközi középiskolás mezőnyben, amely a diákok és felkészítő tanáraik elhivatottsága mellett az intézményben immáron több mint 25 éve folyó magas szintű és következetes pedagógiai munkának köszönhető.

Kép az oklevélről:

A sikeres szereplés és a projekt eredményei alapján a gyerekek Ocsenás Mária és Dr. Kriskáné Gánóczy Anita felkészítő pedagógusok vezetésével folytatják a homoktövis élőhely megmentésére szervezett akciókat.

Beszámoló a svédországi kalandokról

 

A világversenyen Göteborgban résztvevő 11 csapat Argentínából, Indiából, Kínából, Ománból, USA-ból, Törökországból, Madagaszkárról, Észak-Írországból, Dél-Afrikából, Malajziából és Magyarországról érkezett.

Repülővel utaztunk Helsinkibe, majd onnan átszállással mentünk Göteborgba. A repülőút során nem volt egy felhő sem az égen, csodálatos volt a kilátás az alattunk levő szlovák, lengyel és balti tájra.

A skandináv partvidék ezernyi kis szigettel és öböllel tarkított látványa felejthetetlen élményt nyújtott számunkra.

Göteborg legismertebb szállodájában, a 23 emeletes Gothia Towers- ben volt a szállásunk.

Az itt töltött 6 nap során kellemes meleg, napos időjárás örvendeztetett meg minket a várt északi hideg helyett. Meglepő volt, hogy este 23 óráig világos van, a helyi lakosok az éttermek teraszain és az utcán sétálva töltik az estéiket.

Városnézés a svéd vendéglátóinkkal.

A programok helyszíneire két svéd gimnazista lány kísérte csapatunkat, a családjaik vendégül láttak minket egy vacsorára. Csodálatos tengerparti házukból gyönyörű kilátás nyílt a környékre.

A svédek által szervezett programok kitöltötték napjainkat, voltunk az „Universeum” nevű természettudományi központban, ahol nagy tengeri akváriumokban, terráriumokban és egy élő esőerdőben mutatták be a trópusi élővilágot.

Egy nagy teremben sokféle, interaktív játékot próbáltunk ki, ez hasonlított a "Csodák Palotájához". Részt vettünk egy 3D-s animációs filmvetítésen, ami két kis teknősről szólt és az óceánok szennyezéséről.

A következő helyszín a „Liseberg” vidámpark volt az Universeum mellett. A gyerekek mindenre felültek, kaptak zsetonokat, amivel játszhattak óriás Tobleronékért és egyéb 2 kg-os csokikért.

Részt vettünk egy hajókiránduláson a tengeren. Elmentünk egy szigetre, ahol egy régi erődítmény volt.

A csapatokat összepárosították, mi az argentínokkal voltunk. Egy akadályversenyen 10 állomást kellett bejárni egy térkép alapján.

Minden állomáson ügyességi és logikai feladatokat kellett megoldani az erőd pinceszerű sötét részeiben, pl: pókhálón átmászás, forgó létrán felmászás, piramis kirakása, óriás flipper, labdagurítás ferde falon csatornákba, de mindezt közösen kellett csinálni.

A csapatok 3 számtani feladatot is kaptak angolul, ami egy kincsesláda zárkombinációját adta. Az összesítésben 2. helyezettek lettünk, de az első madagaszkáriak nem tudták kiszámolni a zárkombinációt, ezért mi nyithattuk ki a ládát, amiben nagyon sok zacskó gumicukor volt.

Két workshopon is részt vettünk, ahol a csapatok közösen dolgoztak. Az egyiken a Föld legfontosabb környezetvédelmi problémáit beszéltük meg angolul és megoldási javaslatokat gyűjtöttünk.

A második workshopon az „Energia és a Víz” témakörét kaptuk, ezzel kapcsolatban egy forgatókönyvet kellett írni. A török csapat tagjaival együtt interjú formájában adtuk elő, melyet egy stúdióban filmre is vettek.

A projekteket a Volvo autógyár dísztermében adták elő a csapatok és elvittek minket kisvonattal egy gyárlátogatásra.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre és díjátadásra a szálloda dísztermében került sor. A zsűri 5 tagból állt, a Volvo-tól 2 fő, az UNESCO-tól 1 fő, a Cserkész Világszövetségtől 1 fő és Ausztráliából 1 fő, aki 10 évvel ezelőtt megnyerte a versenyt. Első helyezett lett Kína, második az Egyesült Királyság és a harmadik Malajzia csapata. Mi a negyedik helyen végeztünk.

A program eredményeként számos külföldi barátra tettünk szert, fejlesztettük angol nyelvtudásunkat és megismertük más földrészek környezeti problémáit.

Nagyon sok élménnyel gazdagodva tértünk vissza és újult erővel folytatjuk a munkát hazánkban, Magyarországon, Újpesten.

lap tetejére