Intézményi fenntartó
Kapcsolatok
Iskolánkról
Aktuális
Digitális iskola
Kéttannyelvű oktatás
Örökös ökoiskola
Komposztvetélkedő 2020
Ökoverseny 2020/21
Komposztvetélkedő 2019
Ökoverseny 2019/20
Vízvetélkedő 2019
Komposztvetélkedő 2018
Ökoverseny 2018/19
Vízvetélkedő 2018
Komposztvetélkedő 2017
Ökoverseny 2017/18
Föld Napja
Fenntarthatósági hét
Vízvetélkedő 2017
Ökoverseny 2016/17
Komposztvetélkedő 2016
Vízvetélkedő 2016
Komposztvetélkedő 2015
Ökoverseny 2015/16
Vigyázz a Földre
Föld Napja
Víz Világnapja
Környezetvédelmi Nap
Komposztálás Napja
Öko napló verseny
Vadonverseny
British Council Partneriskola
Emelt szintű sportoktatás
Tankönyvek
Leendő elsősök
A tanév rendje
Dátumok, események
E-napló
Erkölcstan és hittan
Ebédbefizetés
Programok, fakultációk
Dokumentumok
Különös közzétételi lista
Tanulmányi eredmények
Nyelvvizsgák
Kompetencia mérés
Táborok
Verseny eredményeink
Alapítvány
Nemzetközi projektek
Szmk oldala
Osztályképek
Velünk történt
Diák Sport Egyesület
Terembérlet
Magántanulói jogviszony
Határtalanul
Hasznos linkek

A fenntarthatósági hét programjai a Karinthyban 2017. április 24-28-ig.

 

A 2016-17-es tanév egyik kiemelt témahete a fenntarthatóság, amelynek célja a Föld napja üzenetének közvetítése, a diákok mozgósítása és széles körű szemléletformálása a környezet-és természetvédelem ügyéért. A fenntarthatóság fogalma azonban több mint környezetvédelem.Egy olyan jövőt képzel el, amelyben mindenki harmóniában él közvetlen környezetével, nem okoz kárt sem lokálisan sem globálisan. Az egyéni igények megvalósítása ne vegye el a jövő generációitól a lehetőséget legalább ugyanilyen életszínvonal elérésére.

A környezeti problémák nem kezelhetőek elkülönülten a gazdasági és szociális problémáktól.

Olyan új kultúrára van szükség, amelyben a különböző igényeket integrálni tudjuk.

Iskolánkban több programot szerveztünk, amelynek központi eseménye az Ökopack Kft „ Tükörben a világ „című kiállítása, amely a fenntartható fejlődés alapfogalmait mutatja be az élménypedagógia eszközeivel: ökológiai lábnyom, túlnépesedés, klímaváltozás, élelmiszerbiztonság, a víz, mint érték.

A kiállítás megnyitóját megtisztelte többek között Tamás Ilona az Észak-Budapesti Tankerület vezetője, Dr Molnár Szabolcs Újpest gazdasági, oktatási-és kulturális alpolgármestere, valamint Tuba Erzsébet, az Ökopack Kft ügyvezetője.

A kiállítást anyagilag is támogatta az Észak-Budapesti Tankerület, illetve az önkormányzat, amit ezúton is köszönünk!

 

Ezen a napon egész napos játszóházban is részt vehettek az iskola tanulói. A környezetvédelmi játszóház a környezeti nevelést az élménypedagógia módszereivel valósítja meg. Játékos és szórakoztató formában hívta fel a figyelmet a környezeti problémákra; bemutatja azokat a módszereket, amelyekkel csökkenteni lehet a környezet károsítását, és segíti a szemléletváltozást a környezetünkkel kapcsolatos kérdések terén.

A gyerekek az udvaron felállított 14 játékhelyszínen forgószínpad szerűen játszhattak a környezetvédelmi játékokkal. A kisebbeknek hulladékhorgász játék, ugróiskola, hulladékpöccintő, komposztáló, környezettudatos vásárlás, energiatakarékosság az otthonunkban játék, add tovább játék - mit kezdjünk a már nem használt tárgyainkkal - jelentett nagy élményt. A nagyobbak játszhattak a hulladékútvesztő, hulladék kronométer játékkal, a naturRecycle, a logopárosító és a hulladéktekerő játékkal.

 

A következő napon a legkisebbek, az 1.2. osztályos gyerekek egy zenés tavaszi környezetvédelmi műsoron vettek részt az iskola aulájában. A kecskeméti Lóca együttes

„ Fecskét látok, szeplőt mosok „című zenés műsorában a gyerekek együtt énekelhettek, játszhattak az együttes tagjaival.

 

Nyolcadikos tanulóink látogatást tettek a General Electric újpesti gyárában. Tanulóink bepillantást nyerhettek a gyár működésébe, a világítás fejlődésébe és sokat tanulhattak a környezettudatosságról is. Különféle izzókat ismerhettek meg, valamint egy húsz perces bemutatót is tartottak nekik a modern fénytechnológiáról és a különféle fényviszonyokról. Nagy megtiszteltetés volt számukra, hogy a gyár igazgatója is részt vett a látogatásukon. A végén még egy Föld mintájú labdát is kaptak, aminek a gyerekek különösen örültek.

 

Az ötödik a osztály egy tanóra keretében a tudatos vásárlói szemlélettel, szempontjaival ismerkedett. Megtanulták mit jelent a fair trade-méltányos kereskedelem, a csomagolóanyagokon található különböző jelzések: környezetbarát termék, újra hasznosítható alapanyagú termék, Európai Uniós jelzések. A csomagolóanyagok közül a jobb megoldás kiválasztásában is érvényesültek a tudatos gondolkodás formái. További órákon a témához kapcsolódó filmeket néztek.

 

A környezetvédelem nem tantárgy, hanem életforma” iskolánk mottója, úgy gondoljuk ennek a szellemiségnek felelt meg a projekthét programja is.

 

Ocsenás Mária

pedagógus

intézményi ÖKO iskola koordinátor

A megnyitó képei

 

A programok képei

 

Mester Nóra írása