Intézményi fenntartó
Kapcsolatok
Iskolánkról
Aktuális
Digitális iskola
Kéttannyelvű oktatás
Örökös ökoiskola
British Council Partneriskola
Emelt szintű sportoktatás
Tankönyvek
Leendő elsősök
A tanév rendje
Dátumok, események
E-napló
Erkölcstan és hittan
Ebédbefizetés
Programok, fakultációk
Dokumentumok
Különös közzétételi lista
Tanulmányi eredmények
Nyelvvizsgák
Kompetencia mérés
Táborok
Verseny eredményeink
Alapítvány
Nemzetközi projektek
Szmk oldala
Osztályképek
Velünk történt
Diák Sport Egyesület
Terembérlet
Magántanulói jogviszony
Határtalanul
Hasznos linkek

Kéttusa: úszás / játékos futás

 

A 2014-15-ös tanév egyik első osztályában a két tanítási nyelvű képzés mellett lehetőség nyílik úszásoktatásra a testnevelés órák keretein belül. Egy-két gondolat elöljáróban, hogy miért is érdemes a gyermekük számára 1.-2. évfolyamon az úszó osztály programját választani.

  • Az úszás-játékos futás a legkorábban kezdhető sportágak közé tartoznak. A víz hidrosztatikai nyomása révén rendkívül gyors kapilláris érhálózat, vázizomzat fejlődés érhető el, ami az állóképesség megszerzésének egyik legalapvetőbb eszköze a játékos futással együtt.

·         Úszástudás (sport) = egyenlő az életmentéssel, majd később a minőségi élet megélésével.

·         Úszás – játékos futás (kéttusa-öttusa) jelentős szerepet tölt be az ifjúság erkölcsi, fizikai-akarati nevelésében, a személyiség formálásában. Lényeges szerepet tölt be a családi együttlét és társadalmi kötelékek erősítésében.

  • Vizsgálatok bizonyították, hogy a kiskorban kezdett úszás növeli: a létfontosságú életfunkciókat, fejleszti a gyermek figyelemkoncentrációját, fegyelmezettségét, kitartását, akaraterejét, monotónia tűrő képességét, oldja az egyénben kialakult stresszt.

  • A mindennap biztosított rendszeresúszó mozgás által a jó közérzet, az összetartozás, nemcsak az edzésekre szóló barátságokat segítik elő, hanem észrevétlenül járulnak hozzá agyerekek szocializációjához, egészséges életmódra neveléséhez.

  • Nem utolsó sorban a mindennapos edzések hatására egészséges, jó alakú, önbizalomtól duzzadó fiatalok válnak belőlük, akik megszeretik a sportot és a mozgást életük végéig.

  • Mindenki tudja, hogy nem mindenkiből lesz kiemelt szintű sportoló, azonban az úszás-futás elősegíti, megalapozza a szülők, gyerekek későbbi sportágválasztását.

UTE (1885) Kéttusa-Öttusa szakosztály

Magyar siker sportágunknak számít, az öttusa 1912 óta szerepel az újkori olimpiák történelmében. AzUTE öttusa szakosztály 1952-ben kezdte el, működését Újpesten, jelenlegŐze István a klubigazgató. Azegyesület több olimpikont és világbajnokot adott a sportágnak. Jelen pillanatban a szakosztály legeredményesebb versenyzője Tibolya Péter világbajnok. A fiatalabb korosztályokban több Országos Bajnoki címet szereztek versenyzői.

Az Karinthy Iskola és az UTEvezetése büszke arra, hogy elsőként Káposztásmegyeren egy - egyedül álló kezdeményezésként2014szeptemberétőlaz egészségnevelés, tehetséggondozás, a sportág fejlesztése érdekében be tudja vezetni a mindennapos testnevelés keretei között a rendszeres úszásoktatást felmenő rendszerben.

Szakmai programfelelős:

Geleta Károlykét felsőfokú diplomával rendelkezik. A Testnevelési Egyetem elvégzése után testnevelő tanárként Újpesten és Kispesten dolgozott. A Bp. Spartacus úszó osztályainak testnevelő tanára és edzője volt mellékállásban. Több sikeres karriert befutott versenyzőt indított el sportpályafutásán. Nevelő edzője volt (úszó-kéttusa-öttusa sportágakban) Marosi Ádám, Tóth Attila öttusa olimpikonoknak. A Központi Sportiskolában öttusa világbajnokok úszó felkészülését irányította. Úszó csapatával kétszer Országos Diákolimpiát tudott nyerni. Elért eredményei elismeréséül több sportági kitüntetést kapott. Amire méltán büszke lehet, hogy az idei évben a „Kispest Sportjáért”díjat adományozták számára.

 

Az „Úszó Sportosztály” szakmai programja:

A sport és a tanulás területén az iskola és az egyesület közösen szeretné levenni a terhet a szülők válláról amennyire lehetséges (edzésre kisérés, utazás, várakozás, stb.). Úgy gondoljuk, hogy közös munkával segíteni tudjuk a tehetséggondozást és a gyerekek későbbi sportág választását.

A négy féléven keresztül tanított úszóedzéseken, az I. félévben differenciáltan ahátúszástechnikájának oktatásával foglalkozunk.  Az első tanévII. félévben a gyorsúszás technikáját oktatjuk. A második osztályIII. félévében a mellúszás technikáját tanítjuk, majd aIV. félévben differenciált oktatási formában apillangóúszást sajátítják el a kisdiákok.

A heti edzésszám 4úszás órából áll, ebből3 óraórarendbe épített tanóra, ezek az órák térítésmentesek.Adélutáni 1 óra nem kötelező,tagdíjfizetéssel jár, ami egybena gyerekek leigazolását (kiskönyv, sportorvosit), és azegyesülethez való hová tartozást isjelenti. A havi tagsági díj mértéke2000/Ft/hó(ez a díj csak az iskolai időszakra érvényes).

A gyerekek haladásának-felmérésének érdekében nyílt edzéslátogatási órát és „Háziversenyeket”szervezünk, melyen a részvétel a gyermekek számára kötelező a tanítási időszakban.

Tanév végén napközis rendszerű önköltséges úszó tábort ajánlunk az úszóosztályba járó gyerekek számára.

Az osztályba felvételt nyert gyerekek edzés időpontjai[1] jelenleg: reggel H-SZ-P7,45-8,30-ig , kedd délután16,00-17,00, óráig tartanak.

 A reggeli órákra a szülők viszik az uszodába a kisdiákokat 7,30–ra. Az iskola pedagógusa részt vesz az úszás órákon, ő kíséri vissza innen az iskolába a gyerekeket. A délutáni foglalkozásra a pedagógus viszi át az uszodába a gyerekeket, azonban az edzés végére a szülőknek kell érte jönni a gyermekéért.

Az iskola és az öttusa szakosztály sportbeli hitvallásának tartja azt a régi görög közmondást, hogy:

 

Mens sana in corpore sano sit" Ép testben Ép lélek (szellem) legyen.”

 [1] Szabad vízfelület, szervezési okok miatt módosulhat